Pizza er en favoritmad for mange mennesker, og det er ikke svært at finde opskrifter på pizzadej. Men hvad nu hvis du vil lave den perfekte dej?
Der er tre hovedtyper af pizzadej: Napolitansk, New York-stil og Chicago-stil. Den mest populære er den napolitanske pizza, som har en kort holdbarhed og skal spises inden for et par timer. Pizza i New York-stil har længere holdbarhed og kan holde i op til 24 timer. Pizzadej i Chicago-stil skal opbevares på køl efter at være lavet.
De ingredienser, der er nødvendige for at lave disse forskellige typer dej, er også forskellige – vand, mel, gær, sukker, salt, olivenolie eller smør.
Hvad er forskellen mellem en brøddej og pizzadej?
En pizzadej er en type brøddej, der æltes og formes til en flad rund form. Herefter lader man den hæve, hvilket får dejen til at udvide sig i størrelse. Ingredienserne lægges herefter oven på den hævede dej, og den bages i ovn.
Forskellen på en brøddej og en pizzadej kommer ned til de ingredienser, der tilsættes efter hæveprocessen, hvilket gør dem til forskellige typer brød. En brøddej har gær som en af sine hovedingredienser, mens en pizzadej ikke har gær som en del af sin opskrift.
Sådan måler du ingredienser til den perfekte pizzadej-opskrift
En god pizzadej er grundlaget for enhver god pizza. Den skal være velkrydret, let og luftig og nem at arbejde med.
Men hvordan ved du, hvornår du har fået den perfekte opskrift? Der er et par måder at måle ingredienser til den perfekte dej. En måde er efter vægt. Dette er en mere nøjagtig måde at måle på, fordi den eliminerer menneskelige fejl ved målekopper eller -skeer. En anden måde er volumen. Det kan være svært at veje ingredienser, hvis du laver mad på bål eller i et køkken uden vægt, så volumenmålinger kan være det bedste bud, hvis det er tilfældet. Du kan også bruge dine hænder som en indikator for, om din dej er rigtig eller ej – hvis den føles klistret, tilsæt mere mel og vand, indtil den bliver blød, men ikke klæber til fingrene, når den håndteres; hvis det føles tørt, tilsæt mere vand, indtil det bliver bøjeligt, men ikke klistret; hvis det føles vådt, tilsæt mere mel indtil
Nødvendigt værktøj til fremstilling af pizzadej
Der er et par værktøjer, der er nødvendige for at lave dejen.
– En stor skål
– En ske eller piskeris
– Gærpakke (eller gær)
– Sukker
– Salt
– Mel
– Olivenolie
Sådan laver du den perfekte melblanding til din pizzadej
Pizzadej kan laves ved hjælp af en række forskellige ingredienser, men de mest almindelige er mel, salt, vand og gær. Det ideelle forhold mellem disse ingredienser varierer afhængigt af den type dej, du vil lave.
Det første skridt er at blande de tørre ingredienser: mel, salt og gær. Tilsæt derefter vand og ælt grundigt, indtil du har en dejkugle, der ikke længere klæber til dine hænder. Hvis det stadig hænger ved, tilsæt mere mel eller vand i små mængder, indtil det bliver brugbart.
Det er vigtigt ikke at overanstrenge dejen, ellers bliver den sej, når den koges. Når du har skabt en glat dejkugle uden problemer med at klæbe, dæk den med et fugtigt klæde og lad den hvile i en times tid, før den rulles ud til en pizzabundform.
Metoder til at lave en grundlæggende pizza
At lave pizzadej er ikke svært, men at lave en god dej er det. De rigtige ingredienser, den rigtige teknik og den rigtige timing er alt sammen vigtigt for at lave en god dej. De følgende trin hjælper dig med at lave en grundlæggende pizzadej, som du kan bruge til at lave din egen pizza med forskellige toppings.
1) Kom mel og gær i en skål og bland godt.
2) Tilsæt salt, sukker, olivenolie og vand i skålen. Bland godt, indtil der ikke er klumper tilbage i dejen.
Få mere information om poolish pizzadej her >>
3) Ælt denne blanding i cirka 10 minutter, indtil den bliver glat og elastisk.
4) Dæk den til med et fugtig klæde eller plastfolie, og lad den hæve i 2 timer ved stuetemperatur eller natten over i køleskabet, inden du bruger den til at lave dine pizzaskorper.